Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je tvar  koja se nalazi u vezivnom tkivu kože, a funkcija joj je da čini kožu elastičnom i čvrstom.

Hijaluronska kiselina je noviji proizvod koji je dobio dozvolu za upotrebu u dermatologiji 2003. god. Nakon brojnih kliničkih studija na velikom broju pacijenata i koristi se već deset godina. Reakcije na hijaluronsku kiselinu znatno se rijeđe  javljaju od reakcija na kolagen, a rezultati traju duže (kolagen: 3-4 mjeseca; hijaluronska kiselina 6-9 mjeseci, ovisno o regiji koja je tretirana.

Hijaluronska kiselina - fileri

Hijaluronska kiselina je sigurna i prirodna tvar, aplicira  se  u kožu u cilju izravnjavanja nepravilnosti na koži, najčešće bora na donjem dijelu lica. Rezultati su trenutni, a vrijeme oporavka  je minimalno. Djelovanja je istog  kao i   kao kolagen, no učinak ubrizgavanja hijaluronske kiseline traju znatno duže, a reakcije na njezinu aplikaciju su rijetke.

Hijaluronska kiselina - fileri

Uz pomoć male injekcije, hijaluronska kiselina se ubrizgava u kožu u cilju izravnjavanja bora lica, prije svega: bore oko usana, opuštenih kutova  usana, za popunjavanje ožiljaka.

Tretman je bezopasan, no ne prati ga ugoda pa se zbog toga primenjuje lokalna anestezija u obliku kreme. Jedan sat prije tretmana aplicira se na kožu lokalni anestetik u obliku kreme, koji smanji tj. eliminira  bol i sam postupak postaje gotovo bezbolan.

Tretman hijaluronskom kiselinom je siguran,  jer je ona normalni sastojak kože. Nije napravljena  od biološkog materijala (životinjskog ili humanog), i  nema rizika od infekcije, a rizik od prolazne alergijske reakcije je veoma nizak, tj. one se javljaju izuzetno rijetko.

U prvih 24 sata na mjestu aplikacije (injekcije) pojavljuje se blaga oteklina. Kod nekih pacijenata može se javiti modrica koja poslije nekoliko dana prolazi. Zbog toga, ukoliko je pred Vama neki važan događaj  injekciju hijaluronske kiseline treba planirati 7-14 dana ranije.

Veoma rijetko, na mjestu injekcije može nastati otvrdnuće i crvenilo kao posljedica alergijske reakcije, ali se ova reakcija može tretirati i prolazne je prirode.

Hijaluronska kiselina - fileri