Kemijski pilinzi

Kemijski piling je medicinski tretman tijekom  kojeg se na kožu nanosi otopina kiseline u svrhu uklanjanja oštećenog sloja kože. Time se  omogućava obnavljanje kože novim i zdravijim slojem kože.

Kemijskim pilingom se tretiraju:

  • Pigmentacije na koži (smeđe mrlje) izazvane suncem ili drugim faktorima
  • Akne i otvoreni komedoni
  • Fine plitke bore
  • Ožiljci nastali poslije akni
  • Gruba koža nastala uslijed oštećenja suncem ili zbog starosti

Kemijski piling
Kemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. Ovisno o dubini djelovanja pilinga, dijele se na površinske , srednje duboke i duboke pilinge.

Najčešće izvode s glikolnom kiselinom (50%, 60%,70%), čime se postiže srednje duboki piling. Kiselina se ostavlja na koži nekoliko minuta, zatim se neutralizira.

Broj tretmana ovisi  od tipa i težine oštećenja kože, odnosno stanja koje se tretira. Poneki pacijenti  su zadovoljni samo s  jednim tretmanom, ali najčešće je potrebno  od 3 do 6 ponavljanja za dobivanje maksimalnog rezultata.

Blaži pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati svakih10 -14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom i triklorocteronom kiselinom panavljaju svakih 4-6 tjedana.

Površni, blaži pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja, nemaju značajnije neželjene efekte ukoliko se primjene na stručan način.

Dublji pilinzi glikolnom i trikloroctenom  kiselinom su efikasniji u uklanjanju pigmentacija, ožiljaka i bora, ali zahtijevaju posebnu njegu i brigu o koži prije i poslije pilinga.

Najvažniji neželjeni efekt je pojava pigmentacije nakon  pilinga zbog neadekvatne zašitite od sunca tokom regeneracije kože nakon  pilinga. Potrebno  je potpuno izbjegavanje sunca i nanošenje krema s visokim  UV faktorom zaštite od sunca.