Epilacija laserom 

Laser (eng. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) naziv je za  optičku napravu koja emitira koherentni snop fotona.

Laserska epilacija  je najbolji i najsuvremeniji  način uklanjanja neželjenih dlačica. Laserom se mogu ukloniti dlake sa svih dijelova tijela, uključujući lice, prsa, leđa, ruke i noge. Također se mogu tretirati i osjetljivi dijelovi kao što su obrazi, područje oko bradavica dojki i bikini zona.

Energiju laserske zrake privlači tamna boja folikula dlake, lasersko svijetlo “ulazi” u folikul dlake i tamo uništi  korijen dlake, pa se iz tako oštećenog folikula  ne može  više razvijati i rasti dlaka.

Laserska epilacija

Koliko tretmana je potrebno da bi se dlaka uklonila?

Broj tretmana ovisi o dijelu tijela koji se tretira, debljini dlake i fazi rasta dlake. Laserska zraka djeluje na dlaku u aktivnoj  fazi rasta folikula dlake. Svi folikuli nisu istovremeno u aktivnoj fazi rasta , već ovisno o regiji gdje ih tretiramo  ( brada, pazuhe, bikini zona … ) postotak aktivne faze rasta dlake varira od 50% do 70%, te zbog toga  laser uništi “samo” taj postotak folikula, a ne zbog njegove nedjelotvornosti. Zato je razumljivo je da će biti potrebno nekoliko tretmana  da se svi folikuli dlake tretiraju u aktivnoj fazi rasta.

 Da li je potrebna neka priprema prije tretmana?

Priprema za prvi tretman sastoji se iz prestanka čupanja dlaka (pincetom, električnim epilatorom, voskom). Može se koristiti škarice ili britvicu i dlačice odrezati do razine kože, a za sam pregled dovoljno je da se vidi  milimetar dlake. Na nogama i bedrima potrebno je pauza nakon zadnjeg utrljavanja anticelulitne kreme od minimalno tri tjedna.

Što se savjetuje poslije tretmana.

Koža je nakon tretmana  blago zacrvenjena, a rijetko kad i  blago otečena, što obično nestaje za par sati. Nakon laserske epilacije  treba izbjegavati vruće kupke, a na kožu preporučamo  nanijeti losione za smirenje kože. Bitno je ne izlagati  tretirano područje UV zrakama (sunčanje, solarij).

Između dva laserska  tretmana ne savjetujemo čupanje dlake pincetom kao i korištenje voska u depilaciji. Dlake izrasle između dva tretmana mogu se ukloniti  britvicom ili škaricama. Razmak između dva  tretmana određuje liječnik, a on  ovisno o regiji tijela koja se obrađuje može biti od 1-6 mjeseci.

Laserska epilacija

Koliko su tretmani sigurni ?

Sigurnost kože i potkožnog tkiva je potpuna kod lasera koji su specijalizirani samo za epilaciju. Jedna valna duljina laserske zrake  omogućava sigurnost svih okolnih struktura kao i zadržavanje laserske zrake  samo u pigmentu folikula dlake. Također, većina laserskih uređaja  u sebi ima jedinstven sistem za hlađenje  koji, prije emitiranja laserskog snopa, ohladi površne slojeve kože sprečavajući tako njihovo moguće oštećenje.

Usporedba  laserske epilacije s drugim načinima  uklanjanja dlaka?

Brijanje, depilacija voskom i kremama te mehaničko čupanje su metode privremenog uklanjanja dlaka.  Elektroepilacija je dugotrajan  i  neugodan tretman  kojim se  primjenom igle i električne struje, tretira svaka dlaka pojedinačno. Laserom se istovremeno djeluje na stotine folikula dlaka u vremenu od nekoliko sekundi. Istovremeno hlađenje tijekom tretmana povećava udobnost i umanjuje reakciju kože. Laserskom epilacijom, za razliku od ostalih načina , neželjene se dlačice dugotrajno reduciraju.