Rejuvenacija  (pomlađivanje)

pomladivanje1

Rejuvenacija (pomlađivanje) podrazumijeva različite tretmane i terapijske postupke  kojima se smanjuju učinci i postupno uklanjaju tragovi. Rejuvenacija podrazumijeva uklanjanje bora, različitih pigmentnih mrlja na koži lica i tijela, različitih benignih keratoza izazvanih suncem i ožiljaka nastalih ranijim oboljenjima kože.

Nakon tretmana koža djeluje svjetlije, glađe i elastičnije (zbog stimulacije nastanka kolagena i elastina) , a bore su manje izražene što doprinosi sveukupnom boljem vanjskom izgledu.
Tijekom godina života, usporava se proces diobe stanica, zbog toga je proces obnavljanja kože je usporeniji, a učinci djelovanja  različitih čimbenika iz okoline se akumuliraju.

pomladivanje2

Stvaranje bora i gubitak elastičnosti kože uvjetovano djelovanjem sunca

Koža je tokom života izložena mnogim rizičnim faktorima i posljedičnim oštećenjima. Izlaganje suncu, odnosno UVA i UVB zračenje uzrok je 90% simptoma prijevremenog starenja kože, a prve promjene izazvane suncem počinju  se javljati već od dvadesetih  godina života.

UVB zračenje izaziva grube duboke bore, dok UVA zračenje prodire dublje u dermis i dovodi do promjena na kolagenim i elastičnim vlaknima, što rezultira stvaranjem sitnih,  finih  bora, gubitkom elastičnosti, a posljedica je mlihav i mlitav izgled kože.

Uzročnici  starenja kože su i razne štetne  tvari i čimbenici koje svakodnevno susrećemo, kao što su alkohol, cigarete, nagle promjene temperature i stres.

Sve to doprinosi  intenzivnijem gubitku hijaluronske kiseline, a time i gubitku  mladolikog izgleda i teksture kože, te  se pojavljuju  bore, fine i grube, javlja se promjena pigmentacije (staračke pjege) i gubitak elastičnosti i čvrstoće  kože.

Kojim neinvazivnim načinima  se mogu smanjiti znaci starenja kože?

Posebnom njegom i zaštitom kože starenje kože se može usporiti, a i sami znaci starenja mogu se smaniti ili čak i ukoniti.

Tijekom pregleda dermatologa u našoj ordinaciji, dajemo vam savjete o optimalnom tretmanu znakova starenja i  savjete oza daljnju pravilnu  njeziu  Vaše kože.

Osim toga, u našoj ordinacija su Vam na raspolaganju  najsuvremeniji medicinski tretmani i intervencije za rejuvenaciju nekirurškim putem. Ovisno o tipu Vaše  kože i vrsti promjena koje se moraju ukloniti tj.  tretirati izaberemo za Vas  optimalnu kombinaciju tretmana i intervencija koji će imati brz i siguran učinak.

Ukoliko su znaci starenja u jako uznapredovalom stupnju preporučit ćemo i  kirurške (invazvine) metode, (face-lifting, blefaroplastika, i sl.), koje će  biti najefikasnije rješenje za svaki pojedinačni sličaj, ali uz napomenu da su ove intervencije povezane sa znatno većim rizicima

 

Kako se starenje može usporiti?

Starenje uslijed godina teško je zaustaviti, ali se mogu spriječiti oštećenja nastala kroničnim izlaganjem suncu i drugim štetnim faktorima okoline. Izbjegavanje izlaganja suncu, svakako je jedan od najvažnijih načina. Zaštita odjećom (šešir, naočale za sunce, duži rukavi i nogavice, itd.) je značajna u uvjetima  kada je boravak na suncu neminovan zbog posla i drugih aktivnosti. Svakodnevna zaštita od sunca, korištenje kozmetičkih preparata s filterima za UV zračenje (UVA+UVB) doprinjet  će usporavanju starenja kože (i sprečavanju nastanka tumora kože). Potrebno je i  izbjegavati  posjete solariju, jer oni emitiraju UVA zračenje, koje je posebno značajno za starenje kože.

pomladivanje4

 

Koje su nekirurške metode rejuvenacije?

Kada znaci starenja postanu očigledni, trenutak  je za neku od nekirurških metoda kojima se oštećenja kože nastala tokom godina mogu umanjiti.

Najčešće se tretiraju fine bore na licu, prije svega oko usana, oko očiju, na čelu i obrazima. Za ove promjene, mogu  Vam preporučiti injekcije Botox-a, tretman laserom koji popravlja teksturu kože, ili kemisjki piling kojim se uklanja površni sloj stanica. Za popunjavanje bora koristi se hijaluronska kiselina , koja je u upotrebi i kod tretmana različitih vrsta ožiljaka. Različite vrste pigmentacija tretiraju se kemijskim pilinzima različite dubine, ili tretmanima laserom.

U razgovoru s Vama i na osnovu pregleda Vaše kože , zajedno ćemo doći do tretmana koji će Vam najviše odgovarati.