Hiperpigmentacija

Pojava tamnih mrlja (hiperpigmentacija) na licu najčešće je posljedica tzv. melazme, koja se uglavnom javlja na čelu, obrazima, bradi i gornjoj usni.

Pored toga, na licu i drugim dijelovima tijela, mogu se javiti i tzv. postupalne hiperpigmentacije, gdje je nakupljanje pigmenta posljedica  kožne bolesti (npr. akne, ekcemi, lichen planus, itd.), a često je udruženo s kasnijim izlaganjem suncu.

Također, neke tvari  npr. parfemi i neke vrste voća i povrća, mogu u kombinaciji s izlaganjem suncu dovesti  do pojave fototoksične reakcije koja  se može manifestirati pojavom tamnih mrlja na koži.

Melazma se najčešće javlja kod žena,  znatno rijeđe kod muškaraca.  Postoji obiteljska  sklonost za nastanak melazme, a promjene hormonskog statusa doprinose  nastanku tamnih mrlja na licu. Često se javlja u toku trudnoće. Kontracepcijske pilule  također  mogu izazvati ovu vrstu promjena.

hiperpigmentacija-melazma

Ultraljubičasto zračenje (sunčevo svijetlo, solarij, ) mogu stimulirati stanice  kože da proizvode pigment. Kod osoba s tamnijim tenom ovaj efekat je još izraženiji, jer su im stanice koje proizvode pigment aktivnije.

Izlaganje suncu je najvažniji uzrok ponovne pojave tamnih mrlja nakon  uspešnog liječenja melazme.

Postoji nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbjeljivanja kože i uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, a time i viška pigmenta iz površnih slojeva kože gde se najčešće pigment nalazi.

Liječenje hiperpigmentacija provodi se kombinacijom lokalne terapije s odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promjena, hiperpigmentacije se još tretiraju kemijskim pilinzima, krioterapijom, laserom.

Da li se hiperpigmentacija ponovno javlja nakon uklanjanja?

Nekoliko mjeseci (pa i godina) nakon  uspješnog uklanjanja hiperpigmentacija potrebna  je intenzivna i pojačana  zaštita od sunca, jer nasljedna sklonost i/ili  hormonsko stanje organizma čine kožu osetljivom na ultraljubičasto sunčevo zračenje, i promjene se  mogu ponovo javiti.