Botulinum toksin (Botox)

Uklanjanje bora

Botulinum je toksin koji stvara bakterija Clostridium botulinum. Djeluje tako da sprečava vezanje acetilkolina i tako blokira provođenje živčanih imuplsa. Mišić se ne kontrahira jer je spriječeno provođenje živčanog impulsa, pa se on “opusti”, tj. smanji mu se napetost..
Preciznim injiciranjem male količine Botoxa u određeni mišić, samo se taj mišić „isključi“ iz aktivnosti i nakon toga, mišić ne povlači kožu i ne stvara bore.

Botulinum toksin se koristi još od 1980. godine u liječenju brojnih poremećaja mišića. Dermatolozi ga koriste u kozmetičke svrhe, još od 1987. godine FDA (Food and Drugs Administration) u SAD odobrila je upotrebu Botoxa za uklanjanje bora kod muškaraca i žena mlađih od 65 godina.

Botoxom se najčešće uklanjaju bore u području čela i to najčešće između obrva, te sitne bore oko očiju.Primjena je vrlo jednostavna, a nuspojave koje se mogu javiti jesu manji podljevi na mjestu uboda, izuzetno rijetko – spušteni kapak.

Uklanjajne bora - botox

Uklanjanje pretjeranog znojenja

Aplikacija Botox-a u  pazuha, dlanove i tabane dovodi do paralize znojnih žljezda i smanjenja prekomjernog znojenja. Znojenje se značajno smanjuje ili prestaje (zavisi od količine injiciranog Botoxa). Učinak traje 6-9 mjeseci. Injiciranje se može ponavljati.

Tretman podrazumijeva aplikaciju  malih količina Botoxa u željeni mišić,  i to dovodi do njegove relaksacije. Relaksiran mišić se  ne može  kontrahirati, i  tako nestaje neželjena mimika. tj. nestaje  formirana bora. Ostali mišići, odgovorni za ekspresiju lica (npr. podizači obrva) nisu tretirani  i funkcioniraju normalno.

U svrhu  dosega  optimalnih rezultata, botulinum  toksin se može koristiti i u kombinaciji s drugim procedurama kao što je kemijski piling, fileri, pomlađivanje laserom i dr. Učinak  djelovanja vidljiv je  nakon sedam dana i traje oko 4 mjeseca kada počinje postepeno slabiti.  Reinjektiranje se obično vrši za 6 mjesci, s time da je sada učinak dugotrajniji jer dolazi do atrofije (stanjenja) mišića.

Nepoželjne reakcije  se odnose  na mjesto aplikacije, minimalne su i rijetke. Može nastati blaga modrica na mjestu aplikacije ili prolazna glavobolja poslije injiciranja u regiji čela.  Ponekad može nastati prolazna slabost susjednih mišića, rijetko i prolazno „padanje“ gornjeg kapka. Svi  neželjeni efekti su rijetki i prolazni.

Botox - uklanjanje bora