Povećani limfni čvorovi u preponama ili češće povećani limfni čvor u preponi najčešće pacijetni sami primjete, a najčešći uzroci su upalne promjene bilo gdje na nozi ili u podučju spolovila. Ultrazvukom se brzo i jednostavno može odrediti što je uzrok "kvržice u preponi".

Osim povaćnih limfnih čvorova, "kvržica" u području prepone može biti vezana za bolesti arterija, bolesti vena kao i za postojanje herije, kile ili bruha.

Hernija ili kila, označava prodiranje "nečega" u "nešto". Najčešće se radi o prodiranju, prolapsu, dijela probavne cijevi, crijeva i/ili mezenterijalne masti u anantomski ograničena područja, potencijalne prostore, ili prodiranje izvan normalnih granica tijela.

Postoji velik broj hernija, a među najčešće spadaju preponska hernija, ili tzv. ingvinalna hernija, skrotalna hernija, prednja ili ventralna hernija, koje su sve dostupne ultrazvučnoj dijagnostici. Jedna od hernija koja je prilično česta je hijatalna ili hiatalna hernija a koja označava prolaps dijela želuca u prsnu šupljinu, za koju ultrazvuk nije primarna medota dijagnostike.

Priprema za pregled

Nije potrebna priprema za pregled.

Za sva pitanja i naručivanje termina
040 310 923