Ultrazvuk color Doppler vena nogu predstavlja najbolju metodu u dijagnostici bolesti vena, a od kojih su najčešće varikozno promijenjene vene, tromboflebitis i duboka venska tromboza.

Tromboflebitis označava pojavu tromba-ugruška i upalu u površnim venama. Različiti su uzroci nastanka tromboflebitisa, od bezazlenog vađenja krvi, traume, operacija, kod različitih genetskih bolesti, tumorskih bolesti, primjene različitih lijekova, trudnoće, pa i COVID-a.

Iako se tromboflebitis najčešće viđa kod varikozno promijenjenih, vijugavih i proširenih vena, može se vidjeti i kod vena koje su normalnog toka i širine.

Simptomi, odnosno znakovi, najčešće uključuju bol i otok u području zahvaćene vene, te crvenilo.

U oko 15% pacijenata sa tromboflebitisom dolazi do progresije tromboze u duboki venski sustav što se označava kao duboka venska tromboza a čije komplikacije predstavljaju potencijalno smrtonosna stanja.

Laboratorijskom pretragama krvi, prije svega određivanjem vrijednosti D-dimera, nije moguće razlikovati ta dva različita stanja.

Bitno je ultrazvukom procijeniti ekstenziju ugrušaka u površnim venama kao i eventualnu proširenost u duboki venski sustav jer je liječenje znatno drugačije.

Priprema za pregled

Nije potrebna priprema za pregled.

Za sva pitanja i naručivanje termina
040 310 923